Wie is Elke

I

Wat eigenlijk vreemd is, want van kleins af aan was ik graag buiten. Fietsen, met vriendinnetjes op pad, met mijn ouders, broer en de hond het bos in. We woonden in Veenendaal en dat ligt tussen de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Betuwe in. Maar gaandeweg de jaren is dat veranderd. Studie nam het over en voor ik er erg in had was ik vervreemd van de natuur. Ik kwam er nog steeds graag, maar meer dan een van A naar B was het eigenlijk niet.

Mijn weg van jurist naar mental coach en druïde

Van kleins af aan is de Universiteit altijd mijn doel geweest. Dat doel heeft ervoor gezorgd dat ik precies de juiste stappen heb gezet. In 1996 ben ik ik afgestudeerd in Nederlands Recht en Europees Recht en Taal.

Daarna ben ik zo’n 15 jaar interim jurist bestuursrecht en dat heb ik met de nodige ups and downs met veel plezier gedaan. Ik volg nog een opleiding tot mediator en word buurtbemiddelaar. Dat combineer ik met mijn functie van docent Recht aan een hogeschool. Lang heb ik dat niet kunnen doen, omdat ik thuis nodig ben in de rol van case manager voor ons gezin, mijn man, zijn werkgever en het UWV naar aanleiding van zijn medische situatie. Vanuit die rol, het mediatorschap en het vak persoonlijke effectiviteit dat ik heb gedoceerd aan de hogeschool ontstaat de duidelijke wens om als mental coach en trainer te werken.

Ik ben als jurist regelmatig onderuit gegaan:

 • Grenzen aangeven deed ik niet en ik nam altijd te veel hooi op mijn vork.
 • Alles moest perfect zijn, tot op de detail aan toe.
 • Ik probeerde aan alle verwachtingen te voldoen, behalve aan die van mezelf.

Tel daarbij lange reistijden en thuiswerken op en je hebt de cocktail voor:

 • oververmoeidheid
 • overspannenheid
 • burn out

Daar heb ik dan ook veel mee geworsteld. Maar, dat heeft me ook heel veel gebracht in de vorm van zelf-ontwikkeling, zelf-coaching en het mogen ervaren van de nodige trajecten bij psycholoog en coach. Rode draad, ze sturen me allemaal naar buiten. En ja, ik heb wel eens gedacht:

Hier gaan we weer!

Nieuwsgierig waarom ik steeds die natuur in word gestuurd, ga ik op onderzoek uit. Wat blijkt, de groene energie van de natuur werkt op dezelfde groene energie van het hartchakra en dat heeft een zelfgenezend effect. Contact met de aarde zorgt voor balans. Door te aarden kom je uit je hoofd weer met beide voeten op Moeder Aarde. Gedachten komen en gaan net als de golven op het meer en de wolken in de lucht. Langzaam begin ik de verbinding te voelen en kom ik weer in contact met mijn eigen gevoel, begin ik de boodschappen te zien en te begrijpen, de antwoorden te vinden en de inzichten in te zien die overal en altijd om me heen aanwezig zijn. Ik begin te luisteren naar de Roep van de Natuur.

De transformatie begint.

Ik ben me gaan verdiepen in de spirituele en psychische betekenis van kruiden, edelstenen, bomenleer, de seizoenen en de maanfasen. Iedere keer weer vol verbazing over de inzichten die mij worden gegeven, de antwoorden die ik vind en de richtingaanwijzers die ik krijg om weer verder te kunnen of te komen. Om dit nog diepgaander te onderzoeken heb ik het kaartleggen weer opgepakt om zo per vraag of situatie verdiepingsslagen te kunnen maken.

Omdat ik hiervan zo onder de indruk ben, vertel ik het familie, vrienden, vriendinnen en collega’s. Ik merk dat ook zij versteld staan van de rake adviezen en één van hen raadt me aan om iets met mijn kennis en praktische adviezen te gaan doen. Graag! En zo is De Elzenboom ontstaan. De reden waarom ik voor deze naam heb gekozen, kan je hier lezen. Om mijzelf verder te professionaliseren volg ik een opleiding tot mental coaching en lees ik wat ik kan over wat ons gevoel van gelukkig zijn, onze gedrags- en gedachtenpatronen beïnvloed en hoe we hierin verandering kunnen aanbrengen. Gedachten, gevoel en (onder)bewustzijn spelen daarin een cruciale rol.

Het bestuderen van de Natuur heeft mij in contact gebracht met het Druïdisme. Mijn grote wens is in 2018 uitgekomen, ik ben toegetreden tot de Orde van de Barden, Ovaten en Druïden, OBOD. De opleiding tot Druïde duurt 3 jaar en ik zit nu in mijn 1e jaar, het Bardenjaar. Meer hierover kan je lezen op Druïde. Mijn levenswijze, mental coaching, on- en offline cursussen, inzicht consulten en ptaktische adviezen vinden hun basis in de 3 pijlers van het Druïdisme:

 • groei van het creatieve zelf
 • liefde voor de natuur en de genezer in jezelf
 • ontwikkeling van je innerlijke wijsheid

Wist je dat Elke:

 • hier op haar favoriete plek aan het Weerwater staat
 • met haar man, zoon, 4 katten en hond in Almere woont
 • haar gedachten tot rust brengt door haken, breien, krachtvoorwerpen maken en schrijven
 • naast mental coach/trainer ook energetisch therapeut is
 • gek is op de Natuur, maar minder op tuinieren
 • piano, framedrum en de native flute speelt
 • nieuwsgierig is, altijd, leest, studeert of onderzoekt
 • zichzelf in conditie houdt door yoga, zwemmen en fietsen
 • houdt is aan kruidenthee en zelf tincturen en olie maken
 • 4 talen spreekt
 • net zoveel van de Zon als de Maan houdt