Druïde

Doordat ik me meer wilde verdiepen in het pad van de Natuur, Divinatie, Natuurgeneeswijze en de Heling van de Psyche en de Ziel aan de hand van de beste coach die er is, Moeder Natuur, ben ik in 2018 toegetreden tot de Orde van Barden, Ovaten en Druïden (OBOD). OBOD is meer dan 50 jaar geleden opgericht in Engeland en telt verspreid over 50 landen zo’n 20.000 leden. Via de OBOD volg ik met heel veel plezier mijn driejarige opleiding tot Druïde. Ik zit momenteel in mijn 1e jaar, het Bardenjaar. Daarna volgt het Ovatenjaar en het Druïdejaar.


Merlin the wizard. Credit: Andy / flickr

De meest bekende Druïden zijn denk ik toch wel Panoramix uit Asterix en uiteraard Merlin van King Arthur. Maar …

Wat is een Druïde?

Vraag 5 Druïden deze vraag en je krijgt 5 verschillende antwoorden. Er zijn echter wel rode lijnen en overeenkomsten die bij iedere Druïde aanwezig zijn. Druïden beschouwen het Druïde-pad als een spiritueel pad en zij streven het volgende na:

  • volledig creatief zijn in het leven
  • diepe connectie met de Natuur
  • innerlijke wijsheid

Elk streven komt van een ander aspect van hun persoonlijkheid en die kunnen worden gepersonifieerd als de Bard, de Ovaat en de Druïde. Er bestaat geen hiërarchie tussen deze 3, ze zijn gelijkwaardig aan elkaar. Het enige dat verschilt is het pad wat ze op dat moment bewandelen:

  • De Bard of Zanger verdiept zich in alles wat te maken heeft met creatief uiten. Dat kan zijn door middel van zang, muziek, gedichten, verhalen schrijven of vertellen en kunst.
  • De Ovaat of Sjamaan verdiept zich in de Natuur, de natuurlijke geneeswijzen zoals de werking van edelstenen, Bachbloesem, kruiden en tincturen en het bevorderen van de genezer in onszelf.
  • De Druïde of Sage zoekt de diepste en hoogste bronnen van inspiratie, zoekt naar wijsheid en eenheid met het Leven en leeft vaak holistisch en ecologisch. Hij of zij ontwikkelt en promoot levensstijlen, waarin mensen in harmonie met de natuur leven. De druïdegraad richt zich allereerst op het in contact komen met je innerlijke wijsheid, de filosoof en adviseur. Daarna richt de graad zich onder meer op het aspect ‘van dienst zijn’.

Daarmee is ‘Druïde’ de benaming van de persoon die het Pad van de Druïde volgt en de termen ‘Bard’ en ‘Ovaat’ verwijzenaar het leerjaar waarin de Druïde zich bevindt.

De rol van de Druïde is om anderen de helpen ontdekken wat ze van binnen al weten.

Het Jaarwiel

Druïden leven met het Jaarwiel. Dat houdt in dat ze stilstaan bij 8 belangrijke momenten in de Natuur:

Alban Arthan, ook wel Midwinter, op 21 december:
Tijdens Midwinter worde de terugkeer van het licht gevierd. De symboliek die daarbij hoort is dat er weer plannen kunnen worden gemaakt om straks in de Lente ten uitvoer te gaan brengen.

Imbolc, het zwanger zijn van Moeder Aarde, op 2 februari
Met Imbolc wordt het begin van de Lente die in de Aarde gevierd. De symboliek die hierbij hoort is de voorjaarsschoonmaak, het laatste loslaten waardoor ruimte wordt gemaakt voor het nieuwe en in jezelf actief de zaadjes gaan planten voor je plannen die je wilt realiseren.

Alban Eilir, ook wel Lente Equinox, op 21 maart
De Lente is nu volop aanwezig en helemaal terug. Zij komt tot bloei en het is tijd om jouw plannen actief naar buiten te gaan brengen.

Beltane, de nacht van 30 april op 1 mei
Dit is hét feest van groei en vruchtbaarheid. De symboliek die hierbij hoort is er volledig voor gaan om straks in de Herfst een mooie oogst te realiseren.

Alban Hefin, ook wel Midzomer, op 21 juni
Met Midzomer wordt stilgestaan bij het licht dat weer gaat afnemen. De symboliek die hierbij hoort is het nemen van een pas op de plaats. Tijdens deze korte Zomerse Rust denk je na over welke acties je dienen en welke niet en kan je dus loslaten. Ook sta je stil bij wat je nog kan planten om dit jaar te kunnen oogsten.

Lughnasadh, op 1 augustus
Dit is het eerste oogstfeest en dat staat in het teken van transformatie. Tijdens dit feest sta je stil bij wat je al mag oogsten en bekijk je waar je nog een tandje bij moet zetten om tot een goed einde te brengen.

Alban Elfed, ook wel de Herfst Equinox, op 21 september
Bij de Herfst Equinox wordt het einde van de oogsttijd wordt gevierd. Hier vier je al je successen, overvloed en het delen hiervan met anderen.

Samhuin, de nacht van 31 oktober op 1 november
het feest van de dood, het herdenken en het voorbereiden op de Winterse Rust. De laatste oogsten zijn geweest en je kan de balans opmaken. Wat ging goed het afgelopen jaar en wat niet. Wat ga je loslaten dit jaar en wat ga je meenemen naar het nieuwe jaar. Deze periode die tot Midwinter loopt is een periode van reflectie, bezinning en rusten,. Deze rust heb je nodig, zodat je straks, wanneer het actieve deel van het nieuwe jaar begint in de Lente, er weer helemaal voor kan gaan.

De Alban-vieringen houden verband met een specifiek astronomisch punt in de relatie tussen aarde en zon. De andere feesten zijn traditioneel verbonden met de agrarische mijlpalen van het voorbereiden van de grond in het allervroegste voorjaar tot het binnenhalen van de laatste oogst in de late herfst.

De Maanfasen

Naast het Jaarwiel leven veel Druïden ook met de Maanfasen. Dat houdt in dat ze de energie van de maanstanden gebruiken. Op deze manier kan je dat doen:

Nieuwe Maan ~ Rustpauze:
De Maan is niet te zien en deze tijd wordt gebruikt om tot rust te komen, te reflecteren, inzichten te laten bezinken, tot jezelf te komen. De Nieuwe Maan kan je vergelijken met de Winterse Rust.

Wassende Maan ~ Groei:
De Maan gaat weer groeien en deze tijd is goed om zelf plannen ten uitvoer te brengen, te ondernemen en aandacht te schenken aan dat wat jij wilt laten groeien. De Wassende Maan kan je vergelijken met de groei in de Lente.

Volle Maan ~ Volle Glorie:
Tijdens Volle Maan komt alles tot een climax, dan is de energie het sterkst en de kans op succes het grootst. Zeg maar de passie van de Zomer.

Afnemende Maan ~ Loslaten:
De periode van de Afnemende Maan kan je goed gebruiken om los te laten wat je niet meer nodig hebt of wat je niet meer dient. Het is een goede periode om knopen door te hakken en de balans op te maken. Deze periode kan je vergelijken met de Herfst.

Krachtdieren

Druïden werken met deze Krachtdieren om leiding en inzicht in hun leven te krijgen. Deze Krachtdieren vertegenwoordigen bepaalde psychische, lichamelijke of spirituele krachten. Wanneer je een Krachtdier ontmoet, dan kan hij of zij een boodschap voor je hebben. Je kan ook hulp vragen aan een Krachtdier wanneer je dat nodig hebt. Deze Krachtdieren kunnen onze spirituele metgezellen worden en naarmate onze band dieper wordt, worden het onze Totemdieren die dicht bij ons blijven en partners blijven op onze reis door het leven. Veel Signalen van de Natuur komen van deze Krachtdieren. Ben je benieuwd naar de boodschappen? Kijk dan eens hier.

Magie en de Ogham

Druidry leert de kunst van hoe we ons kunnen openen voor de magie van het leven. De kunst van hoe we ideeën tot manifestatie kunnen brengen, bijvoorbeeld door rituelen. Daarnaast zijn Druïden altijd op reis naar wijsheid, genezing en inspiratie. Hiervoor bestuderen Druïden de Natuur, de levenscycli, de Kosmos, geschiedenis, de ervaringen en verhalen van andere Druïden. Daarnaast vullen veel Druïden dat aan met divinatie, astrologie, psychologie, natuurgeneeswijze en de Wet van de Aantrekkingskracht.

Een van de grootste bronnen van inzichten en wijsheid was toch wel de Ogham, het geheime schrift en de Bomenleer van de Druïden. De Ogham, Heilige Bomen, bestaat uit 25 tekens, waarbij de laatste 5 tekens later zijn toegevoegd. Via de Ogham communiceerden Druïden met elkaar via hun handen. Aan iedere heilige boom hebben de Druïden een betekenis, symbool en klank gegeven.

We are all connected

En omdat de Ogham zoveel universele wijsheden bevat, kan je de Ogham goed inzetten om te divineren. De Druïde gaat uit van ‘we are all connected’, we zijn allemaal met elkaar verbonden. De op het eerste gezicht simpele Ogham-tekens behelzen naar aanleiding van dit uitgangspunt veel meer dan alleen de Heilige Boom waarnaar het teken verwijst. Bij de Heilige Boom hoort namelijk ook een bepaalde kleur, een dier of element en al dan niet een bomenmaand. Wanneer de Ogham gebruikt voor divinatie neem je de betekenissen daarvan ook mee. Hiermee krijg je een mooi totaalbeeld.

Bomen troosten ons, steunen ons en houden ons gezelschap en daarnaast geven ze ons ook diepgewortelde en verregaande wijsheid (Het Orakel van de Keltische Bomen). Wil je de uitkomst van een Ogham divinatie echt kracht bij zetten, zoek dan de boom op en breng wat tijd bij hem of haar door. Wanneer je met de Ogham gaat werken, dan betekent dat het bestuderen van bomen, kruiden, krachtdieren, Jaarwiel en Maanfasen. Alles komt er namelijk in voor. Daarmee is de Ogham een prachtig instrument om te divineren, echter ook een ingewikkelde waar veel bij komt kijken.

Het Awen Symbool van OBOD

OBOD beschrijft de drie lijnen als stralen afkomstig van drie lichtpunten. Deze punten vertegenwoordigen de drie-eenheid en de punten waarop de zon opkomt op de equinoxen en zonnewendes, ook wel bekend als de triade van de zonsopkomsten. Daarnaast schrijven Druïden ook de volgende symboliek eraan toe: aarde ~ zee  ~ lucht; lichaam ~ geest ~ ziel; liefde ~ wijsheid ~ waarheid. Er wordt ook gezegd dat de Awen niet alleen voor inspiratie staat, maar ook voor inspiratie van de waarheid; zonder dat kan je de waarheid niet verkondigen. De drie grondslagen van Awen zijn het begrip van de waarheid, de liefde voor de waarheid en het handhaven van de waarheid.

Voor wie nog meer wil weten

Ik hoop dat ik je een beeld van de Druïde heb kunnen geven. Heb je vragen of wil je meer informatie, vraag me gerust, ik help je graag verder. Wil je graag zelf op onderzoek uit, dan nodig ik je hierbij van harte uit om op de onderstaande linken te klikken en wens ik je heel veel plezier met ontdekken:

H♥rtelijke groet,
Elke )O( De Elzenboom

Het Awen Symbool